top of page

10 dage på prøve

Opdateret: 28. maj 2019


10 dage på prøve, det er lige præcis hvad jeg har med Canons spejlløse EOS R og 2 objektiver (50mm og en 24-105mm) så jeg tester på livet løs.

Allerførst så er der jo noget der hedder førstehåndsindtryk, hvordan ser kameraet ud og hvordan føles kameraet i hånden? Både kamera og objektiver virker rigtig lækre, godt bygget og kameraet ligger godt i hånden, i hvert fald i min hånd som er en almindelig størrelse damehånd. Ikke at det er det der tæller, men jeg synes både kamera og objektiver er ret flotte.

Jeg har fotograferet med Canon i 30 år og dermed haft en del kameraer igennem hænderne og set en del kamera menuer. Menuen på EOS R ligner hvad jeg kender  og umiddelbart nem for mig at gå til. Det er dejligt når man ikke skal lede rundt efter tingene, men nogenlunde ved hvor man skal finde hvad. 

Knapperne på kameraet er lidt anderledes end min 5D Mark lV,  det store drejehjul på bagsiden mangler, men indtil videre har det ikke været et problem for mig. Jeg skyder altid på manuel mode og jeg synes det fungerer super godt, at man kan styre blænde og lukkertid via drejehjulet på toppen og så yderst på objektivet, det er ret nemt at arbejde med og hurtigt. 

Skærmen er en touchskærm som kan drejes og det er lyn-hurtigt at ændre hvad man nu vil ændre, af ISO, fokuspunkter, hvidbalance, lysmålingsmetoder osv. Der er en ting jeg synes der tager en del længere tid end på min 5D Mark lV og det er at flytte et fokuspunkt. Jeg kan rigtig godt li' at arbejde med et enkelt fokuspunkt når jeg laver portrætter og det punkt vil jeg naturligvis gerne have i et af øjnene (det der er tættest på mig) og da jeg arbejder med lille dybdeskarphed (stor blændeåbning) ja så skal punktet være ret præcist i øjet, for at billedet ikke bliver uskarpt.  Jeg kan naturligvis vælge at køre med flere AF-punkter, men kan godt li' at have total kontrol, som jeg føler jeg har med det ene, det er helt sikket nok en vanesag. Jeg skal også have prøvet og skyde i “eye detection” mode, det har jeg ikke prøvet nok endnu og kunne måske være en rigtig god løsning for mig, hvis det birker godt! Dog skal det siges at skulle jeg fotografere, hvor det skal gå lidt tjept f.eks. ved en reception, event eller lign. så vil jeg helt klart vælge flere AF-punkter, så jeg ikke hele tiden skal indstille og bruge tid på det. 

Jeg er dybt imponeret over kameraets og naturligvis objektivernes formåen i svagt lys. En enkelt lampe over et sofabord, lys ind fra et lille vindue eller lign. er ikke noget problem, man kan sagtens lave billeder alligvel. Naturligvis kommer der korn i billedet, men jeg synes ikke det er forstyrrende korn og billedets skarphed kan man intet sige til, det står virkelig flot og skarpt.

Der er en uge tilbage og teste i og det skal jeg nok få meget glæde af og jeg glæder mig til at kigge dybere i menuerne, undersøge flere knapper og finesser og ikke mindst tage flere billeder.

Her er lidt fra de første par dages tests, lidt sort/hvid og noget farve. Sort/hvid billederne er taget indenfor om aftenen med meget lidt lys og farvebillederne (Som jeg viste lidt flere af på facebook i går - på Fotograf Berit J) er taget i 2 forskellige lader/stalde  til dyr, hvor der kom lys ind fra den ene ende.
15 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page